Σημαντικά Νέα

The twilight of an era


Οι Bathory υπήρξαν μια Σουηδική μπάντα που ξεκίνησε τα βήματα της το 1983 και θεωρείται απο τους πρωτοπόρους στο Black και Viking Metal.

Το συγκρότημα επι της ουσίας ήταν το προσωπικό project ενος ατόμου, του Tomas Forsberg γνωστού και με το ψευδώνυμο Quorthon.

To 1983 στη Στοκχόλμη της Σουηδίας ένας 17χρονος κιθαρίστας και ενας μπασίστας συν ενας ντράμερ ένωσαν τις δυνάμεις τους και τις μουσικές τους προτιμήσεις (Venom!). Ο Quarthon με τα κονέ του (πατέρας επικεφαλής δισκογραφικής) κατάφερε να συμπεριληφθούν κομάτια τους σε συλλογή. Τα τραγούδια αυτά αποδείχτηκαν πολύ δημοφιλή, οπότε η εταιρία προσέφερε deal για δίσκο. Το αποτέλεσμα ήταν το 1984 το ομόνυμο album, που χαρακτηριζόταν απο "σατανικούς" στίχους και χαμηλής ποιότητας παραγωγή (Venom!).

Με αυτό το στύλ κυκλοφόρησαν άλλα δύο album μέχρι ο Quοrthon να κουραστεί και να σταματήσει τα live δηλώνοντας οτι η οργάνωση τους έχει πολύ κόπο.

Το πρώτο βήμα για το Viking metal έγινε το 1988 με το Blood fire death, οπου πολλά στοιχεία του black metal υπήρχαν ακόμη αλλα οι στίχοι έκαναν στροφή προς Βίκιγκς μεριά.

Η επόμενη κυκλοφορία, το hammerheart, τους βρίσκει λιγότερο επιθετικούς, περισσότερο ατμοσφαιρικούς και σίγουρα επικούς. Οι στίχοι συνεχίζουν τα θέματα των Νορβηγικών Θεών και των Vikings.

Τα επόμενα album, Twilight of the Gods και Blood on Ice, συνεχίζουν και τελειοποιούν αυτή τη θεματολογία.

Με τα επόμενα album Requiem και Octagon το γύρισαν στο thrash (!) ξενίζοντας τους πάντες, αλλα κατόπιν με τα Destroyer of Worlds, Nordland I και Nordland II (2003)  επέστρεψαν στο είδος που τους καθιέρωσε.

Τα Nordland θα γινόντουσαν 4 album όπως είχε σχεδιαστεί αρχικά, αλλα o Quorthon δεν έζησε αρκετά. Τον Ιούνιο του 2004 βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του απο καρδιακή ανεπάρκεια.

R.I.P.