Σημαντικά Νέα

Let me die in SolitudeΟι Candlemass είναι μια Σουηδική doom metal μπάντα απο τη Στοκχόλμη, φτιαγμένη το 1984 απο τον συνθέτη και μπασίστα  Leif Edling.

Μετά απο τη διάλυση του πρώτου του συγκροτήματος Nemesis, ο μπασίστας Leif Edling ξεκίνησε το δικό του συγκρότημα με το όνομα Candlemass και με την βοήθεια του τραγουδιστή Johan Längqvist, του κιθαρίστα Mats Mappe Bjorkman και του ντράμερ Matz Ekström. Η πρώτη τους κυκλοφορία Epicus Doomicus Metallicus  το 1986 σημείωσε μεγάλη επιτυχία στην σκηνή του Doom Metal. Ο Längqvist  συμμετείχε μόνο σε ένα album με τους Candlemass. O αντικαταστάτης του, ο Messiah Marcolin, ήρθε στο συγκρότημα για το δεύτερο δίσκο τους Nightfall το 1987. Δύο άλλα καινούργια μέλη συμμετείχαν: ο κιθαρίστας Lars Johansson και ο ντράμερ Jan Lindh.

Τα επόμενα δύο album των Candlemass ήταν τα Ancient Dreams του 1988 και το Tales of Creation το 1989. Το 1990 το συγκρότημα κυκλοφόρησε ένα live album, το  Live (!). Μετά απο αυτήν την κυκλοφορία διαμάχη μεταξύ των μελών κατέληξε στην αποχώρηση του Messiah Marcolin.

Αφού έφυγε ο Marcolin, επιστρατεύτηκε ο Thomas Vikström και ηχογραφήθηκε το  Chapter VI  του 1992, ακολουθούμενο απο περιοδεία. Μέχρι το 1994 οι Candlemass τα παράτησαν, ένας λόγος ήταν οτι ο δίσκος Chapter VI  δεν ήταν επιτυχημένος και ένας άλλος λόγος ήταν οτι ο Edling είχε ενα άλλο project με το τίτλο  Abstrakt Algebra. Αφου οι Abstrakt Algebra δεν τα πήγαιναν καλά ο Leif συστράτευσε καινούργιο σχήμα κάτω απο το όνομα Candlemass  και ηχογράφησε το  Dactylis Glomerata που ήταν συνδυασμός τραγουδιών του Abstrakt Algebra CD  και νέου υλικού. Ενα χρόνο αργότερα το From the 13th Sun  βγήκε σε κυκλοφορία.

Το 2002 τα μέλη του παλιού line-up των Candlemass επανασυνδέθηκαν. Εκαναν μια επιτυχημένη περιοδεία και κυκλοφόρησαν  live album.Ενα DVD με το όνομα Documents of Doom  κυκλοφόρησε επίσης. Ενω δούλευαν σε νέο υλικό, ψάχνοντας δισκογραφική, εντάσεις εμφανίστηκαν ξανά μεταξύ των μελών, με αποτέλεσμα να ξαναδιαλυθούν. Στο μεταξύ o Edling ξεκίνησε ακόμα ενα project, το  Krux.

Τον Νοέμβριο του 2004, το συγκρότημα ανακοίνωσε οτι επανασυνδέθηκε (;) για δεύτερη φορά. Είχαν καινούργιο album, το Candlemass με το ίδιο lineup.Κυκλοφόρησε το 2005 και κέρδισε και Grammy.

To 2006 εργάζονταν πάνω σε νέο album, αλλα καινούργιες εντάσεις εμφανίστηκαν (Ξανα) και ο Messiah Marcolin έφυγε οριστικά.

Καινούργιος τραγουδιστής πλέον ήταν ο  Robert Lowe, με τον οποίο ηχογράφησαν τον ένατο δίσκο τους King of the Grey Islands το 2007. Το 2008 δούλευαν πάνω στο δέκατο δίσκο τους, ο οποίος κυκλοφόρησε το 2009 και ήταν ο Death Magic Doom.

Στις 14 Οκτωβρίου 2011 ανακοινώθηκε οτι υπέγραψαν στην Αυστριακή εταιρία Napalm Records, που θα κυκλοφορούσε το τελευταίο δίσκο τους  Psalms for the Dead  τον Ιούνιο του 2012. Μολονότι αυτός θα είναι ο τελευταίος δίσκος τους, ο Leif Edling είπε οτι δεν θα διαλυθούν και θέλουν να σταματήσουν πρίν γεράσουν και αρχίσουν να βγάζουν κακής ποιότητας δίσκους.

Στις 2 Ιουνίου ανακοίνωσαν απο το site τους οτι ο Robert Lowe έφυγε απο το συγκρότημα, κυρίως λόγω της ποιότητας των live εμφανίσεων και θα αντικατασταθεί απο τον Mats Levén.
ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ