Σημαντικά Νέα

Evergrey - 'Hymns for the broken' reviewΤο 'Hymns for the broken' είναι το ένατο studio album των Σουηδών Evergrey, το οποίο ακολουθεί το 'Glorious Collision' του 2011.

Tom S. Englund - φωνητικά, κιθάρα
Rikard Zander - πλήκτρα, background φωνητικά
Johan Niemann - μπάσο, background φωνητικά
Henrik Danhage - κιθάρα, background  φωνητικά
Jonas Ekdahl - τύμπανα

Τα κομμάτια του δίσκου:
01. The Awakening
02. King Of Errors
03. A New Dawn
04. Wake A Change 
05. Archaic Rage
06. Barricades
07. Black Undertow
08. The Fire
09. Hymns For The Broken 
10. Missing You 
11. A Grand Collapse 
12. The Aftermath

Δεν είναι άγνωστοι στις αλλαγές μελών οι Evergrey και σε αυτό το δίσκο έχουμε την επιστροφή των Jonas Ekdahl και Henrik Danhage που είχαν αποχωρήσει το 2010. Ο Hannes Van Dahl έχει αποχωρήσει πριν από ένα χρόνο σχεδόν για να προσχωρήσει στη συνέχεια στους Sabaton.

Μετά από αρκετό καιρό αβεβαιότητας για το μέλλον του συγκροτήματος, ο Tom S. Englund είχε φτάσει σχεδόν στο σημείο να τερματίσει τη πορεία της μπάντας. Λίγο οι αποχωρήσεις των μελών, λίγο η επιχειρηματική πραγματικότητα στο μουσικό πεδίο εν έτη 2014 και δεν υπήρχε πολύ θέληση για συνέχεια. Η επιστροφή των μελών Jonas Ekdahl και Henrik Danhage ενεργοποίησε ξανά τη δυναμική που υπήρχε στο υπόβαθρο και ένας νέος δίσκος είναι πραγματικότητα.

Σύμφωνος με την παράδοση των Evergrey, αυτός ο δίσκος καταπιάνεται με σκοτεινά μουσικά θέματα. Σκοτάδι, φως, θυμός, μελαγχολία και ωμό συναίσθημα, η πάλη με τον εαυτό είναι κοινή θεματική με τις προηγούμενες κυκλοφορίες τους. Το ταξίδι του "γνῶθι σαὐτόν" είναι το πιο δύσκολο που μπορεί να ταξιδέψει κανείς, είναι αυτό που αλλάζει εκ βαθών τη ψυχοσύνθεση.


English: Swedish progressive metal band Evergr...
English: Swedish progressive metal band Evergrey live at Nosturi, Helsinki Deutsch: Schwedische Progressive-Metal-Band Evergrey am 20. März 2008 live im Nosturi, Helsinki (Photo credit: Wikipedia)
Πρόκειται, λοιπόν, για ένα σαφώς προσωπικό δίσκο εμπνευσμένο από τις αγωνίες/πάλη του Englund με τον εαυτό του να ξαναβρεί την χαμένη ταυτότητα του ως άνθρωπος και να χτίσει σιγά-σιγά το γκρεμισμένο οικοδόμημα της  προσωπικότητας του.

Οι Evergrey ήταν συχνά το συγκρότημα του σκεπτό
μενου Heavy Metal ακροατή, με αυτή την κυκλοφορία επιβεβαιώνουν τον τίτλο τους. Τα κομμάτια είναι βαθιά συναισθηματικά, βοηθούμενα και από την ερμηνεία του Tom S. Englund και λειτουργούν σχεδόν θεραπευτικά. Οι κιθάρες του Henrik Danhage είναι άψογες στο ρόλο που καλούνται να παίξουν επικουρικά με τους στίχους, με ήχο ωμό και ραφιναρισμένο εκεί που χρειάζεται. Τα πλήκτρα του Rikard Zander σχηματίζουν ένα πέπλο που συνοδεύει αποτελεσματικά τη μουσική χωρίς να υπερισχύει και να καταπιέζει. Καθώς τα κομμάτια εναλλάσσονται, διαδοχικές συναισθηματικές καταστάσεις εμφανίζονται και βιώνονται.

Πρόκειται για ένα δυνατό Progressive δίσκο από ένα δεμένο  συγκρότημα με πολύ καλή παραγωγή που πετυχαίνει στο να μεταφέρει έντονα συναισθήματα και ένα εσωτερικό επικό ταξίδι.

Βαθμολογία: 9/10