Σημαντικά Νέα

Pink FLoyd - 'The Endless River'Ο νέος και τελευταίος δίσκος των θρυλικών Pink Floyd ονομάζεται 'The Endless River' και κυκλοφόρησε πρόσφατα.

Πρόκειται για ένα δίσκο φόρο τιμής στον Richard Wright, που έχασε τη ζωή του από καρκίνο το 2008, και προέρχεται από αχρησιμοποίητες ηχογραφήσεις του προηγούμενου δίσκου τους "The Division Bell" του 1994.

Τα κομμάτια του δίσκου είναι τα ακόλουθα:
1. "Things Left Unsaid" 
2. "It's What We Do"
3. "Ebb and Flow"
4. "Sum"
5. "Skins"
6. "Unsung"
7. "Anisina"
8. "The Lost Art of Conversation"
9. "On Noodle Street"
10. "Night Light"
11. "Allons-y (1)"
12. "Autumn '68"
13. "Allons-y (2)"
14. "Talkin' Hawkin'" 
15. "Calling"
16. "Eyes to Pearls"
17. "Surfacing"
18. "Louder than Words"  

Όλα τα κομμάτια εκτός από το τελευταίο "Louder than Words" είναι ορχηστρικά και ambient, προερχόμενα από 20 ώρες ακυκλοφόρητου υλικού του "Division Bell" όπου o Wright συμμετείχε.

Ακούγοντας τον δίσκο, ένα πράγμα που φαίνεται αμέσως είναι η εσωστρέφεια του και το γεγονός ότι είναι αδιαμφισβήτητα Pink Floyd της τελευταίας περιόδου. Συνυπάρχει η νοσταλγική ατμόσφαιρα του "The Wall" με μια ελεγεία στο ίδιο τους το παρελθόν. Ο απόηχος των προηγούμενων κυκλοφοριών είναι ευκολότερο να εντοπιστεί τώρα που τα φωνητικά απουσιάζουν και ο δίσκος αντιπροσωπεύει ένα τελευταίο φιλικό χτύπημα στην πλάτη για τα χρόνια της καριέρα τους. Ο Wright, στον οποίο ο δίσκος είναι αφιερωμένος, δένει τις μακρόσυρτες συνθέσεις με μαεστρία και η κιθάρα του Gilmour είναι σταθερή αξία. Αυτό που μένει ως αίσθηση είναι η πραγματικότητα ότι πρόκειται για ένα jamάρισμα ενός ταλαντούχου και ίσως κουρασμένου συγκροτήματος, δεν υπάρχει η έννοια του concept όπως στους προηγούμενους δίσκους τους και υπό αυτό το πρίσμα πρόκειται για κυκλοφορία που απευθύνεται στους οπαδούς περισσότερο.
Σε αυτούς τους όρους το 'The Endless River' λειτουργεί ικανοποιητικά και είναι μια αρμόζουσα τελευταία κυκλοφορία για ένα συγκρότημα που καθόρισε το χώρο του progressive rock για πολλές δεκαετίες, με τις διακυμάνσεις που είχε.

Βαθμολογία: 7,5/10