Σημαντικά Νέα

Γυναικείες παρουσίες στο Rock/Metal μέρος 1ο

Ο χώρος του Rock και του Heavy Metal παραδοσιακά μονοπωλείται από τους άνδρες. Αυτό όσο η μουσική εξελίσσεται και με το πέρασμα του χρόνου αρχίζει να αλλάζει: Στη σημερινή εποχή οι γυναίκες συμμετέχουν σε πολλά συγκροτήματα Rock και Metal.

Αρκετές φορές οι γυναίκες στα συγκροτήματα του είδους λαμβάνουν προσοχής για το παρουσιαστικό τους και λιγότερο για τις ικανότητες τους, κάτι που είναι άδικο στις περισσότερες περιπτώσεις.

Ακολουθεί το πρώτο μέρος από αντιπροσωπευτικές περιπτώσεις ταλαντούχων γυναικείων παρουσιών στο Rock και Heavy Metal:


Taylor Momsen - The Pretty Reckless


Μετά από μια επιτυχημένη καριέρα ως ηθοποιός, η Taylor Momsen αποφάσισε να τα αφήσει όλα πίσω της και να εστιάσει στη μουσική σχημάτιζοντας τους Pretty Reckless το 2009 με τους οποίους έχει κυκλοφορήσει τρία πλήρη album. Ο Rock ήχος του συγκροτήματος είναι γνώριμος για το είδος και η Momsen έχει την τάση για προκλητικές παραστάσεις επί σκηνής.
Με γεμάτο πρόγραμμα περιοδειών, οι Pretty Reckless έχουν καταφέρει να προκαλέσουν το ενδιαφέρον του κοινού.


Angela Gossow


Με την είσοδο της Angela στους Arch Enemy η δημοτικότητα του συγκροτήματος εκτοξεύτηκε. Η σπάνια ικανότητα της να αποδίδει τα brutal φωνητικά του είδους την έκανε γρήγορα διάσημη, όπως και η εξαιρετική της σκηνική παρουσία.
Η Angela αποχώρησε πρόσφατα από τους Arch Enemy μετά από αρκετά χρόνια επιτυχημένης παρουσίας στο συγκρότημα.


Cristina Scabbia - Lacuna Coil


Οι Ιταλοί Lacuna Coil είναι ένα συγκρότημα με μοναδικό gothic ήχο και την Cristina Scabbia να έχει αναλάβει καθήκοντα φωνητικών στη μπάντα. Μαζί με τον Andrea Ferro έχουν μια δυναμική που δανειζόμενη από Death Metal προσδίδει ξεχωριστή ποιότητα τις κυκλοφορίες τους. Η φωνή της Scabbia είναι η ήρεμη άγκυρα για τον ακροατή ανάμεσα στα επιθετικά ξεσπάσματα.


Sharon Den Adel - Within Temptation


H τραγουδίστρια των Within Temptation, η Sharon Den Adel έχει μια μαγική φωνή και εξαιρετικές στιχουργικές ικανότητες. Η Ολλανδέζα συμμετέχει σε συγκροτήματα από την ηλικία των 14 ετών και διαθέτει μια mezzo-soprano φωνητική γκάμα που την κάνει να φαίνεται ότι έχει σπουδάσει κλασσική φωνητική, αλλά στην πραγματικότητα είναι αυτοδίδακτη.


Amy Lee - Evanescence


H Amy Lee των Evanescence έχει γίνει είδωλο για αναρίθμητες ερμηνεύτριες παγκοσμίως. Η Αμερικανίδα τραγουδοποιός έγινε γνωστή με τον πρώτο δίσκο των Evanescence το έτος 2003, με γνωστά κομμάτια τα ‘Bring Me to Life’ και  ‘My Immortal’. Μέχρι και σήμερα συνεχίζει μια επιτυχημένη καριέρα στο τραγούδι με τη χαρακτηριστική φωνή της.


Otep Shamaya - Otep


Η Otep Shamaya είναι μια από τις γνωστές παρουσίες στο χώρο του Metal. Το συγκρότημα της, οι Otep, χαρακτηρίζεται από την συναισθηματική ερμηνεία της τραγουδίστριας που είναι γνωστή για τις εναλλαγές της από κραυγές σε πιο χαμηλών τόνων φωνητικά, που φέρνουν μια παρανοϊκή ποιότητα στη μουσική της.


Lzzy Hale - Halestorm


Οι Halestorm είναι μια μπάντα που ήρθε στο προσκήνιο σχετικά πρόσφατα. Η τραγουδίστρια τους Lzzy Hale μαζί με τον drummer αδερφό της Arejay ξεκίνησαν την μπάντα πριν 15 χρόνια. Το στιλ τους είναι καθαρά rock και η παρουσία της Lzzy στα φωνητικά χαρακτηριστική και δυναμική, κερδίζοντας τους ένα Grammy το 2013. H Lzzy έχει καταφέρει να κάνει έντονη την παρουσία της στο χώρο του Rock με το δυναμισμό και τις ικανότητες της.


Maria Brink - In This Moment


Η Maria Brink των In This Moment έχει εξελιχθεί σε μία από τις πιο δημοφιλής γυναίκες καλλιτέχνες του είδους. Οι ικανότητες της στα φωνητικά να είναι λυρική και συναισθηματική την έχουν ξεχωρίσει στα μάτια του κοινού. Στα γνωστά κομμάτια του συγκροτήματος όπως τα ‘The Gun Show’ και ‘Blood’  δημιουργεί κλίμα που περιβάλλει τον ακροατή με την απόδοση της.


Alissa White-Gluz - Arch Enemy


H Alissa προερχόμενη από τους The Agonist ανέλαβε καθήκοντα τραγουδίστριας στους Arch Enemy μετά την αποχώρηση της Angela Gossow. Έχει τις ικανότητες να κινείται με ευκολία μεταξύ των brutal φωνητικών και της κλασσικής απόδοσης κομματιών, πράγμα που της επέτρεψε να αντικαταστήσει για λίγο την Annete Olzon στους Nightwish για ένα show.


Tarja Turunen


H Tarja διαθέτει μια οπερατική φωνή και αντίστοιχη παρουσία, πράγμα που το έδειξε ως τραγουδίστρια των Nightwish για σχεδόν μια δεκαετία. Η κλασσική εκπαίδευση στα φωνητικά από μικρή της επέτρεψε να κινείται με ευκολία σε όποιο είδος θέλει και να διαπρέπει. Από τότε που έφυγε από το συγκρότημα έχει την προσωπική της επιτυχημένη καριέρα και συνεχίζει να ηχογραφεί και να δίνει συναυλίες.