Σημαντικά Νέα

Blind Guardian - 'Beyond the Red Mirror' reviewTo Beyond the Red Mirror είναι η νέα κυκλοφορία των Blind Guardian, που ακολουθεί το At the Edge of Time του 2010. Πρόκειται για ένα concet δίσκο που είναι η συνέχεια της ιστορίας του Imaginations from the Other Side, σύμφωνα με τον Hansi Kürsch "μια ιστορία επιστημονικής φαντασίας ανάμεσα σε δυο κόσμους που η κατάσταση τους έχει αλλάξει δραματικά από την τελευταία φορά. Ενώ υπήρχαν πολλά περάσματα μεταξύ των δυο κόσμων υπάρχει πλέον μόνο μια πύλη: ο Κόκκινος Καθρέφτης (the red mirror), και πρέπει να βρεθεί με κάθε κόστος".

Ξεκινάμε με το βαρέως ορχηστρικό "The Ninth Wave" που μας βάζει στο κλίμα του δίσκου επιδεικνύοντας τα δυνατά σημεία των Blind Guardian, δεμένα χορωδιακά μέρη και εστιασμένοι στίχοι. Το επόμενο "Twilight of the Gods" είναι ένα τυπικό κομμάτι της τελευταίας περιόδου του συγκροτήματος που δεν ξεχωρίζει με το ρυθμό του. Το "Prophecies" είναι ένα εξαιρετικό κομμάτι με σωστή ισορροπία του rythm section και φλύαρο όσο πρέπει. Το "At the Edge of Time" είναι ένα καλοδουλεμένο κομμάτι που στηρίζεται στην ορχήστρα και στα φωνητικά του Kürsch για την εξιστόρηση του θέματος του δίσκου. Το επόμενο "Ashes of Eternity" είναι ένα δυναμικό Heavy Metal κομμάτι με τον Kürsch στα καλύτερα του, τα δε ρυθμικά μέρη εντυπωσιάζουν. Το "The Holy Grail" είναι ένα κομμάτι με δεμένο συγκρότημα και τυπικό του συγκεκριμένου, με εναλλαγές δυνατής κιθάρας και χορωδιακών τμημάτων. Το "The Throne" συνεχίζει το μοτίβο του cocept album και την εποποιία της ιστορίας με την υπογραφή του Kürsch στη σύνθεση να κάνει αισθητή την παρουσία της. Επόμενο το "Sacred Mind" που η σύνθεση του είναι από τις καλύτερες του δίσκου, καταφέρνοντας να επιτελέσει το ρόλο του στο κομμάτι του concept αλλά και να αποτελεί αυτόνομο τμήμα, όπως θα έπρεπε. Το "Miracle Machine", λυρικό και υποτονικό εξυπηρετεί δυστυχώς μόνο τους σκοπούς της ιστορίας. Το τελευταίο κομμάτι "Grand Parade" είναι ένα κλασσικό Blind Guardian heavy κομμάτι που ολοκληρώνει την αφήγηση του συγκεκριμένου concept με χαρακτηριστικές BG μανιέρες.Ο δίσκος συνολικά είναι καλοδουλεμένος στην παραγωγή και τα ρυθμικά μέρη, ταιριάζοντας καλά με την υπόλοιπη δισκογραφία των Γερμανών. Χρησιμοποιώντας χορωδίες της Βουδαπέστης, Πράγας και Βοστώνης προσθέτουν ένα μεγαλοπρεπές ύφος σε επιλεγμένα τμήματα και δένουν τις αφηγήσεις του concept. Το συγκρότημα είναι δεμένο και στο σημείο που βρίσκονται σήμερα μετά από τόσο καιρό η συνεργασία είναι άψογη. Το πρόβλημα είναι ότι πλέον ο Hansi Kürsch ενδιαφέρεται περισσότερο να αφηγηθεί μια ιστορία παρά να κάνει ένα μνημειώδη heavy metal δίσκο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο μη φανατικός BG ακροατής να κουράζεται, καθότι η πολυπλοκότητα των αφηγήσεων δεν ταιριάζει με το ιδίωμα. Τα κομμάτια δεν θεωρώ ότι είναι, αυτό που λέμε "συναυλιακά" και δουλεύουν περισσότερο στα πλαίσια του studio και του ολοκληρωμένου δίσκου.
Τελικά, το εγχείρημα του concept δίσκου είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, οι Blind Guardian το έχουν κατακτήσει κατά το ήμισυ.

Βαθμολογία: 8.5/10