Σημαντικά Νέα

Scorpions 'Return to Forever' reviewΤο 'Return to Forever' είναι το 20ο studio album των παλαίμαχων Scorpions που κυκλοφόρησε πρόσφατα. Οι Scorpions δεν προχώρησαν με τα σχέδια τους για "συνταξιοδότηση" μετά από το "Sting in the Tail" του 2010, διαπιστώνοντας ότι περνούν πολύ καλά για να σταματήσουν και συνεχίζουν τη Rock'n'Roll ζωή με κυκλοφορίες δίσκων και περιοδείες.

Ας δούμε λοιπόν τη νέα προσπάθεια τους αναλυτικά.

Πρώτο κομμάτι το "Going Out with a Bang" που μας βάζει εξ αρχής σε hard ροκάδικο κλίμα, ακολουθώντας φόρμες γνώριμες για Scorpions, όντας τυπικά καλό. Το επόμενο "We Built This House" που είναι και το single του δίσκου είναι ένα τυπικό κομμάτι της τελευταίας περιόδου του συγκροτήματος με εναλλαγές δυναμισμού και χαμηλών μελωδικών τόνων. Το "Rock My Car" είναι από τα μέτρια κομμάτια του δίσκου που δε προσφέρει κάτι με τα κλισέ που επαναλαμβάνει στιχουργικά και μουσικά. Το επόμενο "House of Cards" είναι μια τυπική μπαλάντα Scorpions που δεν αφήνει το στίγμα της παρόλο που ο Klaus Meine προσπαθεί. Το "All for One" είναι ένα ανέμπνευστο κομμάτι που δεν θα έπρεπε να υπάρχει στο δίσκο. Επόμενο το "Rock 'n' Roll Band" είναι ένα από τα καλύτερα του δίσκου θυμίζοντας ένδοξες παλιές εποχές του συγκροτήματος όπου ο δυναμισμός ξεχείλιζε. Το "Catch Your Luck and Play" έχει πολύ ωραίο ρυθμό και είναι αντιπροσωπευτικό ροκ κομμάτι, από τα καλά του δίσκου. Το "Rollin' Home" είναι ευρηματικό στις κιθάρες και αποτελεί ευχάριστη έκπληξη στη θεματική του δίσκου. Το "Hard Rockin' the Place" είναι ένα δυναμικό κομμάτι στο οποίο τον πρώτο λόγο έχουν οι κιθάρες και η ερμηνεία του τραγουδιστή Klaus. Το "Eye of the Storm" είναι μια από τις χειρότερες μπαλάντες του συγκροτήματος, μελό και ανούσια. Το επόμενο "The Scratch" σε rockabilly ρυθμό μας εκπλήσσει ως παρουσία στο δίσκο και συνολικά κρίνεται θετικό. Το τελευταίο κομμάτι "Gypsy Life" είναι ακόμη μια μπαλάντα αλλά αυτή τη φορά το αποτέλεσμα είναι αρκετά καλό με λιγότερο φθηνό συναισθηματισμό.


Αυτό που είναι εμφανές σε αυτό το δίσκο είναι ότι το συγκρότημα έχει κατασταλάξει στην κατεύθυνση που θέλει να κινηθεί μουσικά και είναι αρκετά δεμένο σύνολο. Το πρόβλημα είναι ότι η κούραση είναι πλέον εμφανής στα επιμέρους τμήματα και κομμάτια με την έμπνευση να είναι σπάνια. Αυτή η κυκλοφορία δεν προσθέτει κάτι παραπάνω στη δισκογραφία τους που θα μείνει στην ιστορία, με περίπου τα μισά κομμάτια να είναι άξια λόγου. Οι οπαδοί φυσικά θα μείνουν ικανοποιημένοι αλλά αν το εξετάσουμε με αυστηρά/αντικειμενικά κριτήρια έπρεπε το συγκρότημα να προσπαθήσει περισσότερο.

Βαθμολογία: 7,5/10