Σημαντικά Νέα

Ghost - 'Meliora' reviewΤο album με τίτλο 'Meliora' είναι η τρίτη δισκογραφική απόπειρα των Ghost, μετά από το 'Infestissumam' του 2013.

Τα κομμάτια που περιλαμβάνει ο δίσκος είναι τα:
1.    "Spirit"      5:15
2.    "From the Pinnacle to the Pit"     
4:02
3.    "Cirice"     
6:02
4.    "Spöksonat"     
0:56
5.    "He Is"     
4:13
6.    "Mummy Dust"     
4:07
7.    "Majesty"     
5:24
8.    "Devil Church"     
1:06
9.    "Absolution"     
4:50
10.    "Deus in Absentia"     
5:37

Ο δίσκος συνεχίζει το μοτίβο των προηγούμενων κυκλοφοριών του συγκροτήματος με rock τραγούδια και καθαρά - μέχρι σημείου πραότητας - φωνητικά. Με παραγωγό τον γνωστό για τις pop καταβολές του Klas Åhlund και μίξη απο τον Andy Wallace, το συγκρότημα δείχνει τις προθέσεις του για mainstream αναγνώριση. Οι μόνες διασυνδέσεις τους με το Black Metal είναι η σκηνική τους παρουσία και οι "διαβολικοί" στίχοι. Ο ήχος τους είναι μια μίξη Blue Öyster Cult, Alice Cooper και πολλών άλλων 70's επηρροών.
Η εισαγωγή του "Spirit" με το εκκλησιαστικό όργανο μας βάζει στο κλίμα του ταξιδιού και οι στίχοι με τις mellow κιθάρες ολοκληρώνουν τη μετάβαση. Το "From the Pinnacle to the Pit" ξεκινά με δυναμικό μπάσο και αιχμηρές κιθάρες, συνεχίζοντας σε στιβαρό ρυθμό και ενδιαφέρον refrain. To single του δίσκου "Cirice" είναι ενα απο τα καλύτερα του δίσκου και χαρακτηριστικό κομμάτι Ghost με μελετημένες rock κιθάρες, σκοτεινούς στίχους και δύσκολες ισορροπίες στα φωνητικά. Το "Spöksonat" είναι ενα σύντομο instrumental κομμάτι με κιθάρα που λειτουργεί ως πέρασμα στο "He Is", ενα μπαλλαντοειδές τραγούδι με ενδιαφέρουσα ερμηνεία σκοτεινών στίχων του Papa Emeritus III και ενα 70s vintage αίσθημα. Το "Mummy Dust" με το ξεσηκωτικό του ρυθμό είναι οτι πρέπει για headbanging και έχει εμφανώς Mercyful Fate επηρροές, όντας μια ενδιαφέρουσα προσθήκη στη λίστα του δίσκου. Το "Majesty" αποτελεί για μια ακόμη φορά ύμνος σε μια σκοτεινη Θεότητα, με το γνωστό τρόπο του συγκροτήματος, δηλαδή προκλητικούς στίχους - ήρεμα φωνητικά - στιβαρό rythm section. Το "Devil Church" κάνει ξανά χρήση του εκκλησιαστικού όργανου και με ενδιαφέρουσα παραγωγή ξεχωρίζει ως instrumental. To "Absolution" είναι ενα εξαιρετικό κομμάτι με κρυφοκοιτάγματα ξανα στη δισκογραφία των Mercyful Fate, προσφέροντας απολαυστικές στιγμές. Το τελευταίο κομμάτι "Deus in Absentia" θυμίζει στο ορίζοντα Thin Lizzy και φυσικά Blue Öyster Cult, όντας ενα πολύ καλά ζυγισμένο τραγούδι με πετυχημένες αρμονίες και δυναμικά μέρη.Το 'Meliora' δεν προσθέτει πολλά καινούργια πράγματα στη δισκογραφία των Ghost, κινούμενο απο το κλασσικό Rock στο Progressive με τα γνωστά στοιχεία του νεωτερισμού των Ghost. Ακόμα μια φορά έχουμε τους στίχους με την αγάπη στον Εωσφόρο, που το συγκρότημα χρησιμοποιεί για να σοκάρει κυρίως. Κάτω απο το πυροτέχνημα των κουστουμιών, στίχων και σκηνικής παρουσίας έχουμε κάποιους ταλαντούχους μουσικούς που αρκετές φορές αποτίουν φόρο τιμής στους μεγάλους καλλιτέχνες των 70s με τη προσωπική τους πινελιά. Δεν γνωρίζω αν η "βενζίνη" στο ρεζερβουάρ τους θα τους βγάλει πολύ ακόμη σε αυτό το δρόμο, αλλα προς το παρόν, το 'Meliora' είναι μια αξιοπρόσεκτη κυκλοφορία.

Βαθμολογία: 8/10